You mousse be kidding me – Chocolademousse

Oké… heel eerlijk, dit recept prijs geven ligt een klein ietsiepietsie beetje moeilijk bij mij. Dit is een recept dat al jaren mee gaat als grote favoriet. Ik heb over de jaren al veel verschillende recepten uitgetest maar dit recept valt niet te kloppen. Ik ontmoete zelfs mensen die hun chocolademousse met frietvet maakte! 😮 I kid you not! frietvet! Deze chocolademousse is niet te zwaar en bevat net genoeg chocoladesmaak. Pro-tip: laat niets achter in de kom en lek alle kloppers/pannenlikkers af.  

Voor 8 kommetjes chocolademousse;

  • 8 eieren
  • 200 gram bloemsuiker
  • 300 gram zwarte chocolade
  • 500 gram slagroom (40% vet)

Voor de topping/ganache;

  • 200 gram slagroom
  • 50 gram suiker
  • 5 gram honing
  • 125 gram pure chocolade
  • 50 gram boter
  • extra: toefje slagroom en chocoladeschilfers

Beginnen doe je best met de ganache, die moet namelijk afkoelen. Meng slagroom, suiker en honing in een steelpannetje. Verwarm maar breng niet aan de kook. Eenmaal je room warm is kan je de chocolade toevoegen, blijft roeren tot de chocolade opgelost is. Voeg als laatste de boter in stukjes toe en laat ook deze al roerend oplossen. Plaats in een kommetje in de koelkast.

chocolademousse

Klop de slagroom stijf. Scheid de eigelen en eiwitten van elkaar. Klop de eiwitten met de bloemsuiker op. Smelt ondertussen je chocolade au bain marie en voeg snel al roerend de eigelen eraan toe. Zorg ervoor dat je alle chocolade goed mee mengt. Voeg hier nu ook snel je opgeklopte slagroom aan toe. Doe dit allemaal zo snel en goed mogelijk, als je deze stappen niet correct uitvoert krijg je brokjes chocolade in je chocomousse. Schep nu voorzichtig je eiwitten onder het chocolade-slagroommengsel. Doe dit in drie delen op die manier blijft je chocomousse luchtig. Verdeel onmiddellijk in je potjes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.