Looks great, doesn’t tit? – Melocakes

Voila, ziehier, mijn meest gevraagde en geliefde recept. Negerzoenen, negerinnentetten of melocakes noem ze hoe je wil, maar blijkbaar is dat het eerste waar de mensen rondom mij aan denken als ze mij zien. Overal hoor ik hoe lekker mijn tetjes wel niet zijn. Hilarisch! Dit is het meest populaire recept dat ik ooit gehad heb. Collega’s, vrienden, familie, jong of oud, iedereen is er zot van. Toegegeven ze zijn ook overheerlijk. Je moet er wel wat uren voor vrijmaken om ze te maken, niet zozeer in werkuren maar er komt wel wat afkoelwerk bij kijken. Het is niet het meest simpele recept maar een uitdaging kan nooit kwaad toch?! Waarschuwing; ze smaken helemaal zoals de melocakes die je in de winkel kan kopen maar eenmaal je ze zelf gemaakt hebt wil je nooit meer de versie van de winkel.

Voor 50 tetjes;

koekjesbodem;

  • 250 boter
  • 150 gram bloemsuiker
  • 1 ei
  • 450 gram bloem
  • pakje vanillesuiker

Merengue;

  • 115 gram water
  • 285 gram suiker
  • 7 gram gelatineblaadjes
  • 100 gram eiwitten

Topping;

  • 500 gram melkchocolade

 

Beginnen doen we met de koekjesbodem. Meng alle ingrediënten tot je een mooi, egaal deeg bekomt. Rol het deeg uit op een bebloemde ondergrond en steek er cirkels uit. Plaats op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak af op 180°C gedurende 8 tot 10 minuten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de vulling/merengue van de tetjes brengen we het water met de suiker aan de kook. Laat de gelatine weken in koud water. Klop ondertussen de eiwitten stijf maar let erop dat je ze niet volledig opklopt. Als je suikerwater een temperatuur van 115°C heeft mag je het voorzichtig in een straaltje bij het eiwit gieten. Doe er nu snel de uitgeknepen gelatine bij en laat kloppen tot het afgekoeld is en super stevig is. Dit kan wel een tijdje duren, dus geduld! Het mengsel mag niet inzakken als je het spuit.

Doe de merengue in een spuitzak met grote spuitmond. Neem je koekjes erbij en spuit er rustig bolletjes op. Ga zo alle koekjes af en plaats ze voor minstens 2 uur in de koelkast. 

Eens afgekoeld is het tijd om je tetjes te baden in chocolade. Smelt de chocolade au bain marie en haal je tetje door de chocolade. Ik gebruik altijd een vork om ze nog wat af te tikken aan de rand. Op die manier valt alle overtollige chocolade eraf. Plaats ze terug in de koelkast, zo vind ik ze het lekkerst en zijn ze nog een kleine week houdbaar.