I pav-love-a you – Bake off afl 2 – Pavlova

Oelala bij de 2de aflevering was het een moeilijk keuze! Oorspronkelijk ging mijn voorkeur uit naar tarte tatin maar toen ik de laatste aardbeitjes in de winkel zag liggen, kon ik het niet laten en ging helemaal voor de pavlova. Het laatste stukje zomer en dan zal er in de herfst ongetwijfeld die tarte tatin nog aan komen! Maar voor nu die lekkere zoete zomer nog even vasthouden met frisse aardbeitjes. Je kan ze serveren zoals op de foto of ze zijn ook heerlijk verbrokkeld als een Eton mess.

Voor ongeveer 10 pavlova’s;

  • 230 gram eiwit
  • 330 gram suiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel azijn

Voor de afwerking:

  • 400 gram slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • Een bakje aardbeien
  • Een bakje frambozen of een kommetje uit de vriezer

 

Verwarm je oven voor op 160°C. Meng de azijn samen met de maizena. Zorg ervoor dat de maizena volledig opgelost is. Je kan eventueel nog een theelepeltje water toevoegen. Klop het eiwit luchtig. Als je je wat onzeker voelt over het scheiden van het eiwit en eigeel, neem dan een kommetje apart en giet het gescheiden eiwit één per één in de mengkom. Zo verspil je maar één eitje als het misgaat. Het is heel belangrijk dat er geen eigeel tussen het eiwit achterblijft. Eens je eiwit luchtig is laat je keukenrobot om middelhoge stand draaien en voeg je lepel per lepel de suiker toe. Eens de suiker opgelost, giet je het maizena mengsel onder het eiwit en laat opkloppen tot je stevige gladde pieken hebt.

pavlova

Schep royale hoopjes van het eiwit mengsel op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Verlaag de oven naar 120°C en plaats de pavlova gedurende ongeveer 45 minuten in de oven.

Ik gebruikte diepvries frambozen en deed deze even in microgolfoven met een scheutje water. Daarna plette ik ze met een vork tot een soort van ruwe coulis. Klop de slagroom samen met de poedersuiker stevig. Eens de pavlova afgekoeld is kan je alles samenvoegen. Giet een aantal lepels coulis over de pavlova en doe daar enkele lepels slagroom over. Werk af met enkele aardbeien. Ik vind het heerlijk alles af te werken met wat alcohol. Al dan niet geflambeerd. Ik gebruikte hiervoor een eierschaal.