Zwaantjes – Bake off alf 6

Oh no! Deze aflevering is Lorentia terug naar Genk gestuurd. Damn! I liked her! Maar ik kon me gelukkige troosten met een portie van mijn favoriet gebak. Soezendeeg. En dat dan nog wel in de vorm van een hele familie zwanen.

Voor ongeveer 15 zwaantjes;

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram melkerijboter
  • 100 gram bloem
  • 3-4 eieren

  Banketbakkersroom;

  • 0,5l melk
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 45 gram roompoeder (puddingpoeder)
  • 400 ml room
  • 150 gram bloemsuiker

   

 • We beginnen met de vulling, dan kan deze al afkoelen. Breng de melk met de helft van de suiker aan de kook. Meng het ei met de andere helft van de suiker en voeg er het roompoeder aan toe. Haal de melk van het vuur als ie kookt en roer er snel het eiermengsel onder. Zet nog even terug op het vuur, roer goed en laat de pudding “ploffen”. Kiep de pudding in een kom, leg er een laagje huishoudfolie over en laat in de koelkast afkoelen.

  Verwarm je oven op 210°C. Neem een steelpannetje en laat hierin de melk, water en boter smelten. Laat het niet koken. Voeg er de bloem aan toe en roer met een houten lepel tot er zich een bol deeg vormt. Nu komt het harde werk. Roer er één voor één de eieren onder. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Heb je grote eieren dan zijn 3 eitjes voldoende. Doe je deeg in een spuitzak met en spuit grote druppels van het deeg. Laat voldoende plaats, ze gaan goed opzwellen. Neem een kleiner spuitmondje voor de halsjes.

  Zwaantjes

   

  Plaats de bakplaat voor 20 tot 25 minuten in het midden van de oven en steek een houten lepel tussen de deur van de oven zodat deze niet helemaal sluit. Zo kan het vocht verdampen en blijft het niet in de oven hangen. Laat de eclairs op een rooster volledig afkoelen.Klop de room met de bloemsuiker stijf, zet een kommetje met 1/3 van de slagroom aan de kant en klop de overgebleven slagroom door de afgekoelde losgeklopte pudding. Vul een spuitzak met spuitmondje met de banketbakkersroom. Neem een lijfje en snijd de top op ongeveer 1/3de van de hoogte, ervan af. Doe dit voorzichtig want het afgesneden stukje worden de vleugels. Vul het lijfje met de banketbakkersroom en werk af met de slagroom met een gekarteld spuitmondje. Plaats ze hals en vleugels zodat een sierlijke en fiere zwaan ontstaat. Herhaal dit met de rest van de familie.